Ochutnajte tatranské leto na tanieri, je plné emócií
Štrbské Pleso – Recepty starých mám, historické kuchárske knihy, cestovanie a dnes aj sociálne siete patria medzi najčastejšie inšpirácie šéfkuchárov pri tvorbe nových jedál. Pri zostavovaní letného menu v tatranskej Grand Restaurant hrali hlavnú úlohu emócie a nálady a hostia tak môžu ochutnať tatranské leto na tanieri plné farieb, vôní a chutí. Svieže ľahké jedlá zostavil z typicky slovenských surovín šéfkuchár Miroslav Zamiška spolu so svojím tímom.
Nové letné menu je založené na lokálnosti a ingrediencie dodávajú do reštaurácie miestni overení pestovatelia a farmy. „Nový jedálny lístok ponúka sezónne produkty, ale napríklad ešte aj typicky jarnú bryndzu. Hostia môžu na tanieri nájsť letnú zeleninu, huby – kuriatka aj rôzne bylinky, ktoré si pestujeme v našej hotelovej záhradke. Letné menu je jednoduchšie aj ľahšie stráviteľné oproti zimnému či jarnému. Zmena prichádza aj po vizuálnej stránke, letné jedlá sú pestrejšie, farebnejšie, máme tu vrchol sezóny, kedy môžeme využívať mnoho lokálnych produktov,“ vysvetľuje Miroslav Zamiška.
Emócie na tanieri
Finálny jedálniček z dielne tímu vedeného Miroslavom Zamiškom sa každoročne vytvára niekoľko mesiacov vopred. „Vždy pred novou sezónou skúšame a kombinujeme rôzne chute. Jedálny lístok zostavujem aj podľa situácie, ktorú zažívam, jedlá vytváram podľa emócií aj podľa toho, na čo mám v ten deň chuť,“ vysvetľuje šéfkuchár s tým, že spolu so svojím tímom sa snažia už tradične vytvárať jednoduché jedlá, ktoré uspokoja všetkých hostí.
Zlatý pstruh a ananásové jahody
Začiatok leta tradične ohlasujú aj čerstvo dozreté jahody. V Tatrách sa však rozhodli spojiť netradičnú odrodu zelených jahôd chutiacich ako ananás s rybou. Hoteloví hostia tak môžu ochutnať rolku zo zlatého pstruha s rebarborovou omáčkou so zelenými jahodami a tagliatellami z kalerábu. „Dokonale vyvážená chuť pstruha si žiada niečo kyslé, čo vytvorí kombináciu sviežosti a sladkosti. Finálny produkt je na tanieri jednoduchý a ľahký, zasýti, ale neutlmí,“ vysvetľuje šéfkuchár tatranskej reštaurácie, ktorá získala ocenenie World Culinary Awards, ako najlepšia hotelová reštaurácia na Slovensku.
V Grand Restaurant môžu gurmáni ochutnať aj nastrúhanú foie gras s vanilkou parfumovanou mrkvou, čerstvý zeleninový šalát s cuketou, tvarohom a jahodami. Pre milovníkov kvalitného mäsa je pripravený tradičný perkelt z králičích stehien a špecialitou je grilovaný srnčí chrbát s pečenou šalotkou a mangoldom. Kreativita a experimentovanie sú šéfkuchárovi a jeho tímu vlastné, vďaka čomu pravidelne vytvárajú kombinácie netypických chutí. Tento rok sa im z netradičných ingrediencií podarilo vymyslieť napríklad dezert z konfitovaného cesnaku a horčicovej marmelády.
Zdroj: Grand Hotel Kempinski High Tatras.