Hikemates brigáda – Údržba chodníka v sedle Prielom

POMÔŽ NÁM PREISTIŤ SEDLO PRIELOM
Už v piatok 29. septembra nás spoločne so Správou TANAPu čaká brigáda v sedle Prielom! Toto tatranské sedlo spája Veľkú Studenú a Bielovodskú dolinu. Zo Zbojníckej chaty sa ním dostaneš napríklad na Sliezsky dom, Východnú Vysokú alebo na Lysú Poľanu.
Vplyvom horského počasia a množstva ľudí, ktorí ním prechádzajú, sa doslovne „vychodilo“. Na chodníku a v jeho okolí sa nachádza množstvo uvoľnených skál, ktoré bude treba pozhadzovať dole do doliny a na trase osadíme fixné reťaze, aby bol prechod jednoduchší a bezpečnejší.
PRIHLÁS SA AJ TY!
Preto hľadáme dobrovoľníkov s lezeckými skúsenosťami, ktorí sú schopní samostatne istiť a pohybovať sa na lane. Stretneme sa už vo štvrtok 28. septembra večer a prenocujeme na Zbojníckej chate, aby sme sa ráno mohli pustiť do práce. Ak spĺňaš potrebné podmienky a máš chuť pomôcť, prihlás sa cez tento formulár:
Túto brigádu organizujeme vďaka podpore partnerov:
Zbojnícka chata
SPP
Kofola
Rodina Kušíkova
Union
Fjällräven
Northfinder
⚠️ Prielom bude ❌ uzavretý. Už tento piatok sa totiž spoločne s dobrovoľníkmi z Hikemates pustíme do jeho opravy.
✅ Turistická trasa cez obľúbené vysokohorské sedlo, ktoré spája ↔️ Veľkú Sudenú a Bielovodskú dolinu patrí medzi najnáročnejšie vo Vysokých Tatrách. Nachádzajú sa na nej i výstupové železá a reťaze, ktoré turistom 🥾 uľahčujú pohyb v exponovanom teréne. Vplyv 🌬 počasia a množstva ľudí, ktorí každý rok počas sezóny prejdú týmto úsekom, sa negatívne podpísal aj na stave tejto časti modro značeného turistického chodníka.
✅ Po rokoch bežných opráv a údržieb príde teda na rad jeho rozsiahlejšia 🛠 oprava. Spolu s dobrovoľníkmi 💪 odstránime uvoľnené skaly a osadíme fixné reťaze v dĺžke 1️⃣8️⃣0️⃣ metrov, aby bol prechod pre turistov jednoduchší a najmä bezpečnejší. Keďže exponovaný terén si vyžaduje skúsených ľudí, na oprave tohto úseku sa budú podieľať nadšenci s lezeckou 🧗‍♂️ praxou.
✅ Počas rekonštrukcie trasu dočasne uzavrieme ❌ pre verejnosť. O jej opätovnom otvorení budeme informovať aj prostredníctvom nášho webu.
ℹ️ Viac informácií nájdete na https://www.tanap.sk/prielom-bude-uzavrety/.

Podujatia v Tatrách