Výstava Albrecht Dürer – norimberský renesančný umelec

Albrecht Dürer (21. mája 1471 – 6. apríla 1528)  patrí medzi najvýznamnejších umelcov renesančného výtvarného umenia. Narodil sa v nemeckom Norimbergu, kde s malými prestávkami prežil celý svoj život a kde sa v jeho dome dnes nachádza aj múzeum. Jeho rozmanitá tvorba (kresby, grafiky, akvarely, tempery, olejomaľby, publikácie) patrí k najcennejším pokladom galérií, múzeí a súkromných zbierok. Pochádzal z 18 detí, ako trinásťročného ho začal otec priúčať základom zlatníctva a kresby. Mal veľký talent, a tak ako 15-ročný Albrecht vstúpil ako učeň do maliarskej dielne Michaela Wolgemuta. Ten bol jedným z najvýznamnejších norimberských umelcov a v jeho dielni sa robili aj drevoryty pre knižné ilustrácie, ktorými sa neskôr Dürer preslávil. Po ukončení odišiel na cesty, kde strávil 4 roky v rôznych krajinách. Vrátil sa do Norimbergu, oženil sa a otvoril si vlastnú maliarsku dielňu. Hlavnou časťou jeho vtedajšej práce boli drevoryty. Grafiky a tlače neboli až tak finančné náročné, dali sa prenášať a popularita jeho prác sa rozšírila do všetkých európskych centier umenia. Za pár rokov dosiahol, že ho všade veľmi dobre poznali. V období renesancie kódovali maliari do svojich diel rôzne odkazy. Význam mali symboly a v olejomaľbách aj farby. Práve Dürerovo grafické dielo je plné symbolov, číselných postupností a ukrytých významov.
Dürer nebol len maliarom, zaujímal sa aj o teóriu, neuspokojil sa iba s výtvarnou tvorbou. Zaujímali ho matematické zákonitosti, chcel vedieť, ako podľa matematických pravidiel vytvoriť krásu. Využil svoje matematické poznatky o kráse a proporciách vo výtvarnom umení, o geometrii a lineárnej perspektíve, architektúre a fortifikačných systémoch, či o ľudskom tele a zostavil do ucelených publikácií. Za základ si zobral ešte Vitruviove poznatky, ktoré doplnil o svoje vlastné pozorovania (preštudoval proporcie približne 300 ľudí). Nezaujímal ho ideál krásy ako taký, veril, že krása je v rôznosti a jeho poznatky mali slúžiť k tomu, aby umelec dokázal vytvoriť krásne obrazy.
Dürer bol celý život katolík, hoci sympatizoval aj s reformátorom Martinom Lutherom a mal kontakty aj s ďalšími humanistami tých čias, ich myšlienky sa mu páčili, ale na protestantskú vieru nikdy neprestúpil. Dürer mal dobré kontakty s intelektuálnymi špičkami Európy, napísal prvú knižku o matematike pre dospelých, uznávali ho aj matematici. Jeho grafické listy ovplyvnili a inšpirovali Rafaela, Tiziana a ďalších maliarov. Dürera právom považovali a považujú za najväčšieho umelca severskej renesancie a jeho kresby, maľby a grafiky aj po niekoľkých storočiach priťahujú pohľady milovníkov výtvarného umenia.
Tatranská galéria v Poprade pripravila zaujímavú rozsiahlu výstavu tohto majstra, vhodnú pre všetky vekové kategórie, opäť niečo pre vzdelanie, pobavenie, ale aj pohladenie duše človeka.

Podujatia v Tatrách