TÁTRA MINT GYÓGYSZER

MIÉRT GYÓGYSZER A TÁTRA?

  • A friss levegőn való aktív mozgás gyógyeljárásként működik.
  • A napfény és az illatos illóolajak megsimogatják érzékeit egy nehéz időszak után.
  • A hegyi klíma és mozgás kombinációja a legjobb orvos.
  • Tervezzen kirándulást Tátrába és fedezze fel a tátrai éghajlat rendkívüli hatásait.

1. EGÉSZSÉG

LEVEGŐ, NAP ÉS EGÉSZSÉG

A levegő rendkívüli tisztasága, a napfény magas értékei, a tátrai levegő illatos illóolajakkal való teltsége és sok egyéb aspektus meggyőzi a közkedvelt üdülési célterület gyógyító hatásairól. A magasabb tengerszint feletti magasságban ugyanis megnő a hemoglobin mennyisége, illetve a vér összmennyisége a testben. A növelt napfény-intenzitás vagy csökkentett légnyomás is okoznak változást a szervezetben. A rendkívül tiszta levegő abból a tényből ered, hogy a Magas Tátra a por- és füstzóna felett fekszik, ami által a levegő jóformán baktérium- és allergénmentes. A napfény itt magas értékekkel (éves átlag 1817 óra) és az ultraibolya sugárzás erősebb intenzitásával jeleskedik, ami a városi légkörrel szemben akár 15-szörös. Ami az atmoszférikus nyomást, tehát a légnyomást illeti, ez olyan jelenség, amelyet a tengerszint feletti magasságtól az atmoszféra felső határáig érő légoszlop súlya idéz elő. A tengerszint feletti magasságon kívül erre a nyomásra a hőmérséklet illetve légáramlat is hatással van.

TÁTRAI NEMZETI PARK

A TANAP már 1949-ben került kihirdetésre és a legrégibb nemzeti park Szlovákiában. A Kárpát-övezet legmagasabb hegycsoportja alkotja a legmagasabb csúccsal – a Gerlachfalvi-csúccsal (2655 m t.f.). Európai mértékben a növény- és állatvilág egyedülálló védelméről van szó ebben az Alpoktól északra fekvő legmagasabb európai hegyóriásban. A lengyel nemzeti parkkal együtt Tátra 1993-tól az UNESCO bioszféra rezervátuma.


2. KLIMATOTERÁPIA

KOMPLEX TERÁPIA

A klimatikus fürdő-üdülés lényege a klimatoterápia, tehát a hegyi klíma egyedülálló kombinációja a friss levegőn való tartózkodással kiegészítve. Az aktív klimatoterápia tehát pontosabban olyan klimatikus tényezőket használ ki, mint a szél, nap és árnyék és ezek kombinációját a kinezikaterápiával (turisztikával), sport- és kültéri aktivitásokkal és így komplex terápiaként hat.

KLÍMA

A klíma önmagában viszonylagos tartóssággal jeleskedik és a hely vagy vidék állandó fizikai-geográfiai vonásai közé tartozik. A bőr reagál a hőmérsékleti, mechanikus, nedvességi, elektromágneses ingerekre. A légutak nyálkahártyája pedig a gázelemekre, aeroszolokra és a szagló-, akusztikus- és látásingereket közvetítő érzékszervekre. Klímaváltozáskor a szervezetnek alkalmazkodnia kell a megváltozott feltételekhez, hogy megtartsa a stabil belső környezetet. Klimatikus gyógykezeléssel foglalkozott doktor Szontagh is, aki mérések és megfigyelések alapján arra a meggyőződésre jutott, hogy a téli hő-inverziók folyamán a magasabb fekvéseken nem csak melegebb van, de alapvetően több napfényes nap is. Továbbá az oxigén csökkentett tenziójára is sor kerül, ami alacsony légnyomással, alacsonyabb átlaghőmérséklettel és a tátrai légkör ózonnal való telítettségével jellemző.

IDEÁLIS TENGERSZINT FELETTI MAGASSÁG

Magas Tátra ezért rengeteg lehetőséget kínál ahhoz, hogyan lehet a jelen előnyöket nem egy gyönyörű, a szlovák csúcsokra való kilátással egybekötött kirándulásba ötvözni kellemes erdei környezetben, amely a teljes tátrai légkör megfelelő nedvességét és teltségét nyújtja. A klimatoterápia főleg akkor hat kedvezően, amikor eltér attól a környezettől, amelyben az ember általában tartózkodik, és előnyősnek a 600-tól 2500 m-ig terjedő tengerszint feletti magasságok tekintendők.


3. SPORT

VÁLTOZÁSOK A SZERVEZETBEN

A testünk a tengerszint feletti magassághoz szinte azonnal alkalmazkodik. Sportolókra irányuló tanulmányok azt mutatják, hogy a magashegyi környezetben való egy eltöltött hét után a hemoglobinszint körülbelül egy százalékkal növekedik, ami ezt követően a testi teljesítmény akár három százalékos jobbulásával mutatkozik. Magasabb tengerszint feletti magasságban növekszik a hemoglobin mennyisége, de a teljes vér mennyisége is. A növelt napfény-intenzitás is okoz változást a szervezetben. Csorbatón hasonló légnyomás található, mint az Alpokban 3000 m t.f. magasságban, talán ezért is térnek vissza ide edzeni a sportolók az egész világból.

SPORT A MAGAS TÁTRÁBAN

Ami a téli sportokat illeti, az 1900. évben Csorbatón megvalósult az Európai bajnokság gyorskorcsolyázásban. 1903-ban Tátralomnicban kiépülésre került az első szánkópálya és az első síverseny Tátraszéplakban folyt 1911-ben. A Világbajnokság 1925-ben Magas Tátrában pedig zöldkártyát adott a kanadai jégkorongnak Szlovákiában. A legnagyobb eseménynek azonban a Világbajnokság számít 1970. évben Csorbatón klasszikus síelési versenyszámokban. Jelen időben Magas Tátrában a jégkorong, futball, golf, sílesiklás, sífutás, tenisz, röplabda stb. él.


4. SÉTÁK

ÖSVÉNYEK ÉS ÚTVONALAK

A Magas Tátra tele van természeti ékességekkel és kétségkívül képesek gyógyítani a testet és lelket. A fauna és flóra rengeteg egyedülálló tagja, védett területek illetve vízfelületek lelhetőek itt fel. A Tátrai Nemzeti Park területén kiváltképpen rendkívüli növényvilág van. Több mint 600 km jelölt turistaösvény található itt. Előnyük, hogy minden látogató számára megfelelőek. Jelölt erdei utacskákra és gyerekes családok számára való oktatóösvényekre bukkanhatunk, a nem igényes turisták elindulhatnak a völgyekbe, a tapasztaltabbak a hozzáférhető csúcsok valamelyikére és a mozgássérültek számára több kiépített akadálymentesített útvonal van kiépítve. A Tátrai főútvonal a legjelentősebb és leghosszabb jelölt turistaútvonal, amely a Magas Tátra egész déli hegyoldalát szeli át Podbanszkótól egészen a Nagy Fehér-tóig. Vörös színnel van jelölve és a főútvonal hossza 46,25 km. Az útvonal a 20. század 30-as éveiben keletkezett és a turistákat a Tátra teljes déli oldalán vezeti át, a legmagasabb pontban akár 2037 m t.f. magasságig. Kizárólag csak itt találhatunk nőni olyan endemikus növényeket, mint a magastátrai boglárka, szemvidítófű vagy kankalin egyedülálló fajtája.

SÉTATIPPEK

Csorbató körüli kerülő, Csorbató / Kálvária a Szép kilátásra (Pekná vyhliadka), Ótátrafüred / Szerelemtavak (Jazierka lásky), Csorbató / Medverét (Medvedia lúka), Tátralomnic / Nagyforrás (Pramenisko), Tátralomnic tanösvény / Kvetnica, Poprád parkerdő.

TIPPEK KÖNNYEBB TURISZTIKÁHOZ

Skok vízesés Csorbatóról / Szimbolikus temető a Poprádi-tóról / Tarajka Ótátrafüredről / Csorbatóról a Poprádi-tóra / Zamkovsky-menedékház Tarajkáról / Bilík-menedékház Tátraerdőfalváról / Studenovodské vízesés Ótátrafüredről / Plesnivec menedékház Barlangligetből / Sziléziai-menedékház Tátraszéplakból.


SPA KEZELÉS

A gyógy terv eljárásainak mindig konkrét nehézségeknek kell megfelelniük. A leggyakoribb respirációs nehézségeknél ez például légzési gimnasztika, inhalálás, különböző tornák illetve relaxációs technikák lesznek és mozgási nehézségeknél pedig fizioterápia, termoterápia, különböző fajta villamos-gyógymódok illetve vízgyógymódok, masszázsok és hasonló. A Szlovák gyógyfürdők már jelenleg rendelkeznek a gyógyításban minden egészségügyi műveletekhez szükséges minőségi egészségügyi intézményekkel.

Mivel a szlovák fürdők többsége forgalmas helyeken kívül található, ezért környékük több mint alkalmas a gyógyításra. Ha még hozzászámítjuk a levegő rendkívüli tisztaságát és alkalmas klimatikus éghajlatot, mint amilyen például Magas Tátrában, tökéletes feltételeket kapunk a felépüléshez.

Jelentős természeti emlék a Bélai-barlang Barlangligetben, amely az egyetlen látogatható barlang Magas Tátrában. 1882-től látogatják a turisták gazdag cseppkő-díszei miatt.