Kontaktný formulár

• Toto pole je pre validačné účely a mal by zostať nezmenený.

Otvorený list MDV SR k opatreniam vlády v súvislosti s COVID-19

Minister dopravy a výstavby SR
Andrej Doležal
Ministerstvo dopravy a výstavby SR
Námestie slobody č. 6
P.O.BOX 100

1.4.2020

Vážený pán minister,

Obraciame sa na Vás v mene najväčších oblastných organizácií REGION LIPTOV, REGION VYSOKÉ TATRY, BRATISLAVA TOURIST BOARD A VISIT KOŠCE , ktoré združujú významné obce a najväčších zamestnávateľov v cestovného ruchu na Slovensku.

V týchto destináciách prenocovalo 7,6 mil. klientov v minulom roku, čo predstavuje 43 % prenocovaní na Slovensku. V týchto destináciách je podľa Satelitného účtu Cestovného ruchu (2016) vytvorených najviac pracovných miest v službách a produktov cestovného ruchu (CR) z celoslovenského úhrnu 387 000. Podiel odvetví CR na zamestnanosti tvorí cca 16% a teda práve v týchto destináciách je najviac postihnutých firiem v priamych alebo súvisiacich službách CR.  Práve v týchto destináciách aktuálne obce zaznamenávajú najvyšší výpadok príjmov z dane z ubytovania a dane za zaujatie verejného priestranstva, z dôvodu opatrení na zabránenia šírenia pandémie koronavírusu. Už teraz je jasné, že odvetvie cestovného ruchu bude naviac postihnuté opatreniami vlády SR, zariadenia cestovného ruchu zostali zo dňa na deň bez tržieb.

Oceňujeme, že vláda v krátkom čase pripravila opatrenia na zníženie dopadov pandémie koronavírusu na ekonomiku Slovenska. Bohužiaľ pre najväčších zamestnávateľov v cestovnom ruchu predstavujú len symbolické gesto.

Vzhľadom na závažnosť situácie Vás žiadame, aby ste sa zasadili o zavedenie nasledovných opatrení:

• zrušiť limit maximálnej podpory do 200 tis. eur za preplatenie mzdy zamestnancov a týmto podporiť aj veľkých zamestnávateľov, ktorí držia ekonomiku regiónov, zamestnávajú priamo aj nepriamo obrovské množstvo ľudí a nedobrovoľne, rozhodnutím vlády v dôsledku koronavírus opatrení, okamžite prišli o tržby
  • na plošnú záchranu ekonomiky pracovných miest zaviesť opatrenie „Kurzarbeit“, ktoré aplikujú aj okolité krajiny a ktoré je systematické a nediskriminačné
  • naďalej pokračovať v podpore destinačného manažmentu formou cielených dotácií cez oblastné organizácie, ktoré by bolo možné použiť za nových podmienok – projekty pre rok 2020 boli podané ešte pred koronavírus krízou. Sme pripravení diskutovať a hľadať riešenia, lebo každý deň bez príjmu je boj o prežitie. Očakávame rýchle rozhodnutie o poskytnutí dotácie pre rok 2020, refundáciu aktivít, ktoré oblastné organizácie realizovali zväčša z prevádzkových zdrojov v mesiacoch január až marec 2020, presun zdrojov z neuskutočnených aktivít v roku 2020 z dôvodu reštrikčných opatrení na iné neskoršie aktivity, predĺženie možnosti použitia dotácie do 31.6.2021,  a iné).

V prípade, ak sa nezmení pri opatrení vlády o preplatení mzdy zamestnancom limit 200 tis. eur na  firmu, najväčší zamestnávatelia, ktorí sú ťahúňmi rozvoja cestovného ruchu a najväčšími  investormi v regióne budú nútení pristúpiť k okamžitému hromadnému prepúšťaniu, čo zasiahne zamestnancov, ich rodiny aj subdodávateľov. Upozorňujeme na fakt, že najmä horské regióny sú na cestovnom ruchu absolútne závislé. Cestovný ruch je kľúčový zamestnávateľ a zdroj prímu pre celé rodiny či generácie rodín. Hromadné prepúšťanie samozrejme ohrozí aj organizácie destinačného manažmentu v mestách a regiónoch, nakoľko členovia jednotlivých oblastných organizácií nebudú môcť uhrádzať členské príspevky, keďže zo dňa na deň stratili všetky tržby a obce príjmy z daní viažucich sa na rozvoj turizmu a to by následne ohrozilo primárnu činnosť, ale aj samotnú existenciu oblastných organizácií cestovného ruchu.

Cestovný ruch na Liptove a vo Vysokých Tatrách je skutočne hlavným  priemyselným odvetvím a hlavným zdrojom obživy tunajších domácnosti. V nemalej miere je to tak aj v hlavnom meste Slovenska v Bratislave a druhom najväčšom meste na Slovensku v Košiciach. V Košiciach už došlo k veľkému prepúšťaniu v hotelových zariadeniach a službách, a pokiaľ sa situácia nestabilizuje tak bude prepúšťanie pokračovať. Nedovoľte, aby boli zamestnávatelia nútení pristúpiť k hromadnému prepúšťaniu, ktoré by malo fatálny dopad na celé regióny. Nedovoľte, aby skočili svoju činnosť organizácie CR, ktoré vznikli na základe unikátnej legislatívy a to Zákona o podpore Cestovného ruchu č. 91/2020 Z.z a ktorých je na Slovensku aktuálne 43 a združujú viac ak 365 slovenských obcí a množstvo podnikateľských subjektov.

Veľmi uvítame  diskusiu k podpore cestovného ruchu na Slovensku, aby sme mohli zo zástupcami ministerstva čo najskôr prerokovať podmienky poskytovania dotácie v tomto roku. Veríme, že spoločne nájdeme riešenia, ktoré budú prínosom a napomôžu už teraz aj po odznení koronavírus krízy k rýchlemu oživeniu cestovného ruchu na Slovensku.

Je pravdepodobné, že na istú dobu bude obmedzené cestovanie za hranice a tiež zavládne nedôvera voči cestovaniu mimo Slovenska. Slováci budú potrebovať oddychovať a na dovolenku na Slovensku, budú potrebovať pripravené prevádzky. Nedobrovoľný pobyt doma, riešenie homeoffice-ov, starostlivosť o deti a ich učenie predstavujú nebývalý tlak na psychiku dospelých a detí a bude kľúčové umožniť im už toto leto aktívny či pasívny oddych pri dodržaní prísnejších hygienických opatrení v zariadeniach, ktoré momentálne bojujú o prežitie a ich zamestnanci o prácu.

Veríme, že nájdeme spoločne riešenia, ktoré budú systémové, efektívne a pomôžu všetkým. Ako sme spomenuli už vyššie, sme pripravení na dialóg.

Ing. Ján Blcháč, PhD v.r.                                            Michal Sýkora v.r.
predseda predstavenstva                                           predseda predstavenstva
OOCR REGION LIPTOV                                            OOCR VYSOKÉ TATRY

Ing. Alžbeta Melicharová  v.r.                                     Mgr. Marcel Gibóda v.r.
predseda predstavenstva                                            predseda predstavenstva
OOCR Bratislava Tourist Board                                 OOCR Visit Košice

Na vedomie:

• Katarína Bruncková, štátna tajomníčka, Ministerstvo dopravy a výstavby SR
  • Ján Marosz, štátny tajomník, Ministerstvo dopravy a výstavby SR
  • Ing. Viera Šoltysová, generálna riaditeľka Sekcia rozpočtu a financovania, Ministerstvo dopravy a výstavby SR
  • Ing. Michaela Kovačičová, poverená vykonávaním funkcie generálnej riaditeľky sekcie CR, Ministerstvo dopravy a výstavby SR
  • Mgr. Art. František Morong, riaditeľ odboru destinačného manažmentu, Ministerstvo dopravy a výstavby SR

Napísali o Tatrách

Prejsť na Facebook

wunderschöne Landschaft und freundliche Menschen Dankeschön

Georg Horn

Great place!!!!!!!!!!!!!!!!!

Otto Katona

One of the most beautiful places! We keep coming back! Insider Tipp: Enjoying a meal at Restaurant Fortuna in Spisska Sobota! Small and totally unexpected, but they would deserve a michelin star or at least a falstaff voting

Miriam Bentfeld

bellissimo e perfetto per gira in famiglia

Giuseppe Ganci

This is the most gorgeous place - an undiscovered paradise with very reasonable prices. We had so much fun rowing a boat at Stary Pleso, hiking the mountains, and eating pierogi at the Grand Hotel Kempinski. The air was clean and you could see stars shining so brightly in the night sky. In the evenings, colorful thunderstorms would roll through and it was just so cozy. We had a wonderful and memorable family vacation here and will be back again.

Krysten Jenci

Megnifico....... beautiful mountains.... .. roads very good condition speechless....

Jacek Baca

Superb view!

Ilona Ilonciks

Nice place. Greatfull nature. Friendly People. I like it.

Kai Stamm

Отдых ........... Природа супер

Яна Рішко

Beautiful place with most beautiful views. Fantastic for active people who like hiking in the mountains.

Ela Sobota

Určite áno, na Slovensku je to naj čo Slovensko má

Patrik Draxler

Hoci sme stihli len Hrebienok, Beliansku jaskyňu, Bachledku a Štrbské pleso, boli sme nadšení a uchvátení. Prekrásna príroda, dobré služby, výborná strava a všade ochotný personál. Už teraz sa tešíme na ďalší pobyt! <3

Jaroslava Bašistová

Je to tam krásný 😁 hodný lidi a je to jen 7 hodin vlakem, super 😍

Zdenka Lébrová

Tatry su moja srdcovka a nech som kdekoľvek vzdy ma nabijú pozitívnou energiou a pozitívnym myslením. Stále mam usmev na tváři ako malé decko a v poslednej dobe mam stále stastie Aj na perfektne pocasie a skvělých ludi ❤️

Livia Laylla Lukacova

Tatry sú krásne a je tam čo obzerať veľmi sa nám tam páčilo, no pre zlé počasie sme všetko nestihli pozrieť tak určite sa tam ešte raz niekedy vrátime. Čo sa nám tam ale nepáčilo bolo parkovanie mali sme problém niekde zaparkovať, keďže tam bolo toľko veľa ľudí.

Lucia Raškovská

The most beautiful place I've ever seen before. I was astonished at this place. I will come back very soon.

Van Sinn

Kľud, pohoda, užili sme si to s rodinou. Poriadne. Hlavne kľud od ľudi-vorkoholikov, ktori sa stále len ponáhľajú a vlastne nič nemajú, lebo nikdy nikde neboli len práca, doma a nič iné. Nevedia si nič užiť, ani vlastný život, ani peniaze pre ktoré by si nechali prevŕtať koleno, len aby im nič neutieklo z účtu. Také chvíle su liekom na všetko. Ticho, pohoda.....na nezaplatenie

Ifbb Marek Leder

Nie nadarmo sa hovorí, že Tatry sú pýchou Slovenska. Krásne miesta, nádherné štíty a príroda.

Martin Lörinc

A hiker's paradise. Trails are nicely groomed and scenery glorious!

Kim Beaudet

Ve Vysokých Tatrách je vždy krásně. Se správnou partou dobrých lidí a dobře zvolenou trasou na výšlap není možné, aby člověk nebyl spokojen. S ubytováním jsme byli pokaždé maximálně spokojení.

Monika Marančáková

Krásně strávené jarní prázdniny. Lyžařské podmínky pro děti byly perfektní. Široké sjezdové tratě, přehledný terén, perfektní služby a moc příjemní lidé. Určitě se sem vrátíme.

Denisa Nováčková

Przepiękne góry, szlaki zachęcające do wędrówek, pozytywni ludzie słowem świetne miejsce na codzień jak i wakacje :)

Piotr Wróbel

Wypoczynek w Tatrach od południowej, słowackiej strony to jednak inne doświadczenia niż w powiecie nowotarskim. Łatwość dojazdu, brak korków, mało ludzi, brak wszechobecnych góralskich bud z wszelkim dobrem, cisza, spokój, swietnie przygotowane stoki, bardzo dobra infrastruktura w zakresie zakwaterowania typu pensjonat (z ciepła woda 24h). Oprócz tego fajni, przyjaźni ludzie.

Michał Frontczak