CSÓNAKÁZÁS A TENGERSZEMEN

A Csorbatón és Új Csorbatón való csónakázás hagyományának több mint 130 éves története van. 2008. július 5.-én Csorbatón a csónakázás 25 év után ismét megújult. A tavat „megnyitották” és Önök a felületéről gyönyörködhetnek a Szoliszkóra való látképben és élvezhetik ennek a rendkívüli egyedülállóságnak a nyugodalmas vízszintjét, amely a világ hét csodája egyikéért küzdött.

Rendelkezésre 22 csónak áll, melyek egy újonnan kiépített mólóban vannak kikötve pazar kilátásokkal a tátrai hegytetőkre. Kivételes élmény lehet a magánevező szolgálatai kihasználása.

Tudta, hogy?

A múltban a csónakázás a tavon közvetlenül az első épületek megépítését követően kezdődött. Már 1880. évben volt itt móló és tetőzet a csónakok számára. Akkoriban a csónakázás népi szórakozásnak számított, amely az időjárás szerint májustól októberig tartott. A csónakázás és fürdés a 20. század 80-as éveiben került betiltásra védelmi okokból. A Csorbató tava az ötödik védelmi fokozatba tartozik és az üzemeltetése szigorú intézkedések alá esik, mivel a vizekben egy védett halfaj él a Coregonusmaraena.   

Figyelmükbe:

  • A csónakozás folyamán tilos a horgászat, halászat és vadkacsák és halak etetése.
  • A csónakba nem engedett semmiféle ennivalót vagy kézi poggyászt vinni. A poggyász díjmentesen elhelyezhető a kiszolgáló személyzetnél a kikötőmólón.
  • Csónakázás közben tilos a dohányzás, hangoskodásés hulladék dobálása a vízbe.
  • Tilos a fürdés és a csónakból való vízbe ugrálás.
  • A csónakba való be- és kiszállás csak a kikötőmólón lehetséges, a kikötőmólón kívül a csónakkal kikötni és abból kiszállni nem megengedett.
  • Tilos a csónak vezetése alkohol, kábító- és pszichotróp szer hatása alatt, illetve egyéb módon veszélyeztetni a csónakázás biztonságát.
  • A csónakázás 3 évestől idősebb gyerekek számára megengedett. (A csónakázás napján be kell érnie a 3 évet.)


Több a Csorbatón való csónakázásról a www.vt.sk oldalon.