Kontaktný formulár

• Toto pole je pre validačné účely a mal by zostať nezmenený.

Vyhlásenie Zväzu cestovného ruchu k stretnutiu s predsedom NR SR Andrejom Dankom

Zväz cestovného ruchu SR víta aktívny záujem predsedu NR SR Andreja Danka o slovenský cestovný ruch a jednotnú prezentáciu Slovenskej republiky v zahraničí, o čom sa rokovalo na pracovnom stretnutí s predstaviteľmi tohto odvetvia 30. mája 2018 v priestoroch Bratislavského hradu.

Potenciál cestovného ruchu pre ekonomiku Slovenska je nezanedbateľný a pri nastavení lepších podmienok pre podnikanie, dokáže byť cestovný ruch jedným z pilierov slovenskej ekonomiky a motorom jej ďalšieho rastu.

Prezident ZCR SR Marek Harbuľák na stretnutí zdôraznil, že cestovný ruch tvorí široké spektrum služieb, ktoré poskytujú tisíce živnostníkov, malých i stredných podnikateľov. Služby v cestovnom ruchu je potrebné vnímať ako odvetvie, ktoré na seba viaže mnoho ďalších odvetví a služieb, počnúc produkciou farmárov až po digitálne služby IT spoločností.

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko na pracovnom stretnutí predstavil už konkrétne návrhy na podporu domáceho cestovného ruchu. Ide o zníženie sadzby DPH v ubytovaní na 10 percent a zavedenie rekreačných poukážok, najprv pre zamestnancov.

ZCR SR i ostatní zástupcovia branže skonštatovali, že ide o prvé systémové nástroje na cielenú podporu rozvoja cestovného ruchu na Slovensku po takmer 20 rokoch. Ich zavedenie bude prínosom nielen pre podniky cestovného ruchu, ale prispejú k rozvoju zamestnanosti, investícií a predovšetkým kvality samotných služieb cestovného ruchu a rozvoju regiónov. Práve v regiónoch je veľký potenciál na rozvoj turizmu. Ako konštatoval štátny tajomník ministerstva dopravy Peter Ďurček, v niektorých častiach Slovenska je to jediné odvetvie, ktoré udržuje zamestnanosť.

Andrej Danko ako predseda SNS, prerokoval už tieto návrhy s koaličnými partnermi, ktorí k nim nemajú výhrady. Predseda NR SR sa tiež vyjadril, že považuje za krok späť zrušenie agentúry pre cestovný ruch a je za vytvorenie novej inštitúcie, prípadne ministerstva, ktorá by zastrešovala oblasť cestovného ruchu a prípadne športu.

Zväz cestovného ruchu SR vníma pozitívne kontinuálny záujem predsedu NR SR Andreja Danka o ďalšiu diskusiu k potrebám cestovného ruchu, ktorá bude na pripravovanej odbornej konferencii k cestovnému ruchu v najbližšom období.

Prezident ZCR SR Marek Harbuľák za organizácie a zväzy združené v ZCR SR považuje toto stretnutie ako prelomové, keď sa vďaka osobnej angažovanosti predsedu NR SR Andreja Danka, začínajú riešiť potreby členských organizácií presne v intenciách plánov, tzv. 9 priorít, ktoré ZCR SR presadzuje do roku 2020.

Zväz cestovného ruchu Slovenskej republiky združuje 15 organizácií zväzov, združení a inštitúcií v cestovnom ruchu: Zväz hotelov a reštaurácií Slovenskej republiky- ZHR SR, Slovenská asociácia cestovných kancelárií a cestovných agentúr – SACKA, Záujmové združenie prevádzkovateľov lanoviek a lyžiarskych vlekov – LAVEX, Asociácia historických hotelov Slovenska- HHS, Slovenský zväz vidieckej turistiky a agroturistiky- SZVTA, Slovenská spoločnosť sprievodcov cestovného ruchu- SSSCR, Asociácia slovenských kúpeľov- ASK, Asociácia informačných centier- AICES, Tatry mountain resorts, a.s.- TMR, Ústav turizmu – ÚT, Región Vysoké Tatry – RVT, Bratislavská organizácia cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board (BTB), Asociácia zábavy a hier – AZAH, AQUAPARK Poprad, s.r.o., TRINITY Hotels, s.r.o.

Napísali o Tatrách

Prejsť na Facebook

wunderschöne Landschaft und freundliche Menschen Dankeschön

Georg Horn

Great place!!!!!!!!!!!!!!!!!

Otto Katona

One of the most beautiful places! We keep coming back! Insider Tipp: Enjoying a meal at Restaurant Fortuna in Spisska Sobota! Small and totally unexpected, but they would deserve a michelin star or at least a falstaff voting

Miriam Bentfeld

bellissimo e perfetto per gira in famiglia

Giuseppe Ganci

This is the most gorgeous place - an undiscovered paradise with very reasonable prices. We had so much fun rowing a boat at Stary Pleso, hiking the mountains, and eating pierogi at the Grand Hotel Kempinski. The air was clean and you could see stars shining so brightly in the night sky. In the evenings, colorful thunderstorms would roll through and it was just so cozy. We had a wonderful and memorable family vacation here and will be back again.

Krysten Jenci

Megnifico....... beautiful mountains.... .. roads very good condition speechless....

Jacek Baca

Superb view!

Ilona Ilonciks

Nice place. Greatfull nature. Friendly People. I like it.

Kai Stamm

Отдых ........... Природа супер

Яна Рішко

Beautiful place with most beautiful views. Fantastic for active people who like hiking in the mountains.

Ela Sobota

Určite áno, na Slovensku je to naj čo Slovensko má

Patrik Draxler

Hoci sme stihli len Hrebienok, Beliansku jaskyňu, Bachledku a Štrbské pleso, boli sme nadšení a uchvátení. Prekrásna príroda, dobré služby, výborná strava a všade ochotný personál. Už teraz sa tešíme na ďalší pobyt! <3

Jaroslava Bašistová

Je to tam krásný 😁 hodný lidi a je to jen 7 hodin vlakem, super 😍

Zdenka Lébrová

Tatry su moja srdcovka a nech som kdekoľvek vzdy ma nabijú pozitívnou energiou a pozitívnym myslením. Stále mam usmev na tváři ako malé decko a v poslednej dobe mam stále stastie Aj na perfektne pocasie a skvělých ludi ❤️

Livia Laylla Lukacova

Tatry sú krásne a je tam čo obzerať veľmi sa nám tam páčilo, no pre zlé počasie sme všetko nestihli pozrieť tak určite sa tam ešte raz niekedy vrátime. Čo sa nám tam ale nepáčilo bolo parkovanie mali sme problém niekde zaparkovať, keďže tam bolo toľko veľa ľudí.

Lucia Raškovská

The most beautiful place I've ever seen before. I was astonished at this place. I will come back very soon.

Van Sinn

Kľud, pohoda, užili sme si to s rodinou. Poriadne. Hlavne kľud od ľudi-vorkoholikov, ktori sa stále len ponáhľajú a vlastne nič nemajú, lebo nikdy nikde neboli len práca, doma a nič iné. Nevedia si nič užiť, ani vlastný život, ani peniaze pre ktoré by si nechali prevŕtať koleno, len aby im nič neutieklo z účtu. Také chvíle su liekom na všetko. Ticho, pohoda.....na nezaplatenie

Ifbb Marek Leder

Nie nadarmo sa hovorí, že Tatry sú pýchou Slovenska. Krásne miesta, nádherné štíty a príroda.

Martin Lörinc

A hiker's paradise. Trails are nicely groomed and scenery glorious!

Kim Beaudet

Ve Vysokých Tatrách je vždy krásně. Se správnou partou dobrých lidí a dobře zvolenou trasou na výšlap není možné, aby člověk nebyl spokojen. S ubytováním jsme byli pokaždé maximálně spokojení.

Monika Marančáková

Krásně strávené jarní prázdniny. Lyžařské podmínky pro děti byly perfektní. Široké sjezdové tratě, přehledný terén, perfektní služby a moc příjemní lidé. Určitě se sem vrátíme.

Denisa Nováčková

Przepiękne góry, szlaki zachęcające do wędrówek, pozytywni ludzie słowem świetne miejsce na codzień jak i wakacje :)

Piotr Wróbel

Wypoczynek w Tatrach od południowej, słowackiej strony to jednak inne doświadczenia niż w powiecie nowotarskim. Łatwość dojazdu, brak korków, mało ludzi, brak wszechobecnych góralskich bud z wszelkim dobrem, cisza, spokój, swietnie przygotowane stoki, bardzo dobra infrastruktura w zakresie zakwaterowania typu pensjonat (z ciepła woda 24h). Oprócz tego fajni, przyjaźni ludzie.

Michał Frontczak