Skialpinizmus

Skialpinizmus – magashegyi turisztika és sízés ötvözete, magas tátrában nagyon közkedvelt sportnak számít.

A kezdők számára ideális indulópont ehhez a sporthoz a kezelt sípályákon való kirándulások. A tapasztaltabb skialpinisták számára a Magas Tátra végtelen lehetőségeket kínál. Völgyek, ahol felejthetetlen lesiklást élhet át a szűzies hóban vagy felléphet a csúcsokra a gyönyörű kilátásokhoz. Az ilyen túrák többnyire a fenntartott útvonalakon kívül vezetnek, ezeket csak hegyi vezetők kíséretében lehet elvégezni. 

A skialpinista szezon Magas Tátrában december 15.-étől április 15.-ig tart kedvező hófeltételek mellett, ha nem volt kijelentve lavinaveszély. Azonban szükséges betartani a szabályokat – nem csak a saját biztonságunkért, hanem másokéért is és a természet védelme érdekében is.

A skialpinizmus ötvözi a magashegyi turisztikát és a síelést, és a Magas Tátrában több szinten gyakorolható:

SKI FITNESS (kezdők): Ha szeret síelni és valami újat is szeretne kipróbálni a ski fitness ideális start a skialpinizmushoz. Kezdők számára van, akik szeretnének megismerkedni a domboldalba való taposással síléceken. A felhágáshoz ideális kihasználni a kezelt sípályákat, ahol szükséges betartani a sípályán mozgó turisták szabályait.

Tippek kezdők számára (Ski fittness)

  • – Sítúrák sípályákon Tátralomnicban és Csorbatón.
  • – A Tátralomnic központban ki van jelölve időpont a skialpinisták számára mégpedig 13.00-tól 16.00 óráig és Csorbatón 8.30-tól 16.00 óráig.
  • – A felhágó útvonalak sárga jellel vannak kijelölve a központok térképein.


SKI TOURING (haladók): Ideális téli turisztika sítalpakon. Ha jól síel, imádja a taposást, a szabad terepben való mozgást, a ski touring Ön számára termett! Már a neve is jelzi, hogy ennél a skialpinista stílusnál nincs szó semmilyen extrémről – sem felfelé, sem lefelé. Az emelkedések nem igényesek különösebben és mindenki meg tud velük küzdeni, akinek van olyan-amilyen kondija. Ugyanez érvényes a lesiklásra is. Nincs szebb annál, amint a felhágást követően lesíelhet a szűzies havon. A ski touring sípályákon kívül folyik, ezért szükséges figyelembe venni a gyalogos turistákat és járókelőket, akik a turistaösvényeken előnyt élveznek.

Tippek haladóbbak számára (Ski touring)

  • – Közkedvelt fellépések Tarajkára, Poprádi-tóra, Sziléziai-házhoz vagy a Zöld-pataki menedékházhoz a megközelítő utakon


SKIALPINIZMUS (magashegyi terep): A skialpinisták nehezebb terepen haladnak át, ahol több tapasztalatra és biztonságra van szükség. Ennek kedvelői a csúcsokra indulnak és lavina- és hegymászó felszerelést visznek magukkal. A tapasztaltabb skialpinisák számára a Magas Tátra kijelölt útvonalakat kínál a magashegyi terepben, mint az áthágás a Téryhorhoson, Vörös-torony-hágón és lesiklás a Szoliszkó-nyergen át. Sítúrák a magashegyi terepben csak erre való jogosultsággal rendelkező hegyi vezető vagy kalauz kíséretében végezhetők. Válasszon egy hegyi vezetőt, aki végigkíséri sítúráján a magashegyi terepben. Ne feledjen extrém sportokat tartalmazó hegyi biztosítást kötni a Hegyi mentőszolgálat beavatkozására.

Útvonal tippek skialpinisták számára magashegyi terepben

  1. A Hosszú-tavi-menedékháztól a Metélőhagymás-tavak katlanján keresztül a Vörös-torony-hágóba és onnét a Téry-menedékházhoz a Kis-Tarpataki-völgybe
  2. A Téry-menedékháztól a Macska-torony alatt a Téryhorhosra és a Nagy-Papirusz-völgyön át a Zöld-tavi-menedékházhoz
  3. A Malompataki-völgyben a Fátyol-vízeséstől a Szoliszkó-nyeregbe, átmenettel a nyeregből a sípályára a Szoliszkó-menedékháztól


Lavinavédelem

Ha sítúrára indul a magashegyi terepbe, a lavinaproblematika ismerete és teljes lavina-felszerelés használata (jeladó, szonda, lapát, esetleg airbag-hátizsák) szükséges, továbbá az aktuális feltételek és figyelmeztetések hitelesítése a Hegyi mentőszolgálat honlapján www.hzs.sk vagy a Tátrai információs irodákban. Ha nem rendelkezik tapasztalatokkal, végezzen el előre lavina- vagy skialpinista tanfolyamot vagy hegyi vezető kíséretében menjen.

Éppen a lavina-kereső ellenőrzésére épültek közvetlenül a terepben ún. checkpointok, ahol a skialpinista elvégezi a készüléke diagnosztikáját. Nagyon gyorsan szolgáltatnak információt, rendben van e vagy hibát mutat a készülék.

Hogyan működik?

A skialpinista a lavina-keresővel (bármilyen márkával, nem csak Pieps) a táblához jön és megnyomja a CHECK gombot. Ezt követően kigyullad a három égő egyike, amely jelzi a diagnosztika eredményét:

Vörös: STOP – az adó rossz! (gyenge elem, hiba stb.).

Sárga: az ellenőrző panel nem tudja kiértékelni a kapott jelet. Valószínűleg valaki közel áll és keverednek a frekvenciák (a másik személynek 5 méterre kell állnia a táblától) / ha a környéken nincs senki más – a technológiája elöregedett.

Zöld: minden rendben van, folytathatja útját.


HEGYI MENTŐSZOLGÁLAT

Fontos és mindig naprakész információt a magashegyi terepben való mozgásnál a legjobban a Hegyi mentőszolgálat nyújt. Megtud minden, a jelenlegi hegyi állapottal kapcsolatos legfontosabb információt – aktuális időjárás, intések, lavinahelyzet és egyéb, a hegyekbe való túra előtt szükséges információ. Ha sítúrára indul a magashegyi terepbe, fontos hegyi biztosítást birtokolni a Hegyi szolgálat beavatkozására, amely az extrém sportokat is tartalmazza. A hegyi biztosítást személyesen megkötheti a Tátrai információs központokban vagy online az egyes biztosítóknál.

Ne feledje, baleset esetében hívja a 18 300-at. Használhatja a HZS mobilalkalmazást is, amely az Ön lokalizálásában segít.

HZS segélyvonal: 18 300

HEGYI MENTŐSZOLGÁLAT mobilalkalmazás
• aktuális információk a hegyekben való feltételekről mindig kéznél
• nehézségek esetében segítséget hív


Skialpinista felszerelés bérlése

INTERSPORT RENT GALFYHorný Smokovec 51
Štrbské Pleso (Hotel Crocus)
Tatranská Lomnica (pri Hoteli Lomnica)
Starý Smokovec, Hrebienok Resort II.
+421 52 442 29 54
+421 52 446 84 35
+421 52 789 40 45
+421 52 789 79 91
www.galfy.sk/pozicovna
PREMIERE SKI SCHOOLStarý Smokovec (Jakubkova Lúka)
Tatranská Lomnica (lyžiarske stredisko/ski resort)
+421 905 276 764www.premiere-group.sk
TATRY MOTIONTatranská Lomnica+421 911 403 697www.vt.sk/ski-skola-a-pozicovna/pozicovna
PARK SKI SCHOOLŠtrbské Pleso (Hotel Patria)+421 948 775 505www.parkskischool.sk