Téli turizmus

A téli idillt a Magas Tátrában nem csak sízőként vagy hegymászóként élvezheti. A magashegyi környezetben minden télen körülbelül 20 km jelölt turistaösvény kerül kitűzésre, tehát a turisták is teljes mértékben élvezhetik a szabadságukat Tátrában.

A Magas-Tátrában a kiválasztott túraútvonalak szezonális lezárása november 1-től június 14-ig tart. Ilyenkor a természet és az állatok élvezik a téli pihenést. Mindenekelőtt a magasabb utak, nyergek és pajzsok zárva vannak. Az alpesi kunyhókhoz vezető ösvények azonban egész évben nyitva tartanak, a Chata pod Rysmi kivételével.


A turisztika télen természetesen különbözik a nyáritól, főleg ami a felszerelésre és a tapasztalatokra való igényeket illeti.

A legfontosabb dolgok, amiket egy turista nem felejthet el:

  • – Utánanézni az időjárásnak, aktuális hó-helyzetnek és figyelmeztetéseknek (Tátrai információs irodák, Hegyi mentőszolgálat)
  • – Téli felszerelést csomagolni az aktuális helyzet szerint és ismerni annak használatát – botok, turista macskák, csákány, esetleg lavina felszerelés
  • – Hegyi biztosítást kötni és beiratkozni a kimenő- és túrakönyvbe a szálláshelyen, tájékoztatni a közelieket


Téli turisztikához is alkalmas egész évben nyitott ösvények térképe


A nyitott ösvény nem azt jelenti, hogy kezelve van és biztonságos. Mindenkor szükséges mérlegelni az aktuális helyzetet és saját képességeinket, illetve felkészülni a bármikori visszatérésre.

Hivatalos információk a szezonális zárás okairól:
A kiemelt turistaösvények szezonális lezárása a Tátrai nemzeti parkban november 1.-től június 14.-ig tart. Ebben az időszakban a legsebezhetőbb a tátrai természet. Ez a zergeivarzás időszaka, a zergék fokozottabb veszélyeztetésének kockázata zaklatással az exponált lavina-terepben valamint magába foglalja több tátrai élőlény védett faja fészkelése és kölyök-kivezetése érzékeny tavaszi időszakát.


A biztonságáról a hegyekben a Hegyi mentőszolgálat gondoskodik. A magashegyi környezetben nagyon fontos a hegyi törvények, valamint a Hegyi mentőszolgálat utasításai betartása. Kirándulásra való elindulás előtt javasoljuk figyelni az Információk a jelenlegi hegyi helyzetről.


És hogyan tájékozódunk túra közben télen? Erdőtlen területeken a kövön levő jelet a tél folyamán karón elhelyezett jel váltja le.


A Hó Betlehem a Rainer menedékháznál, Tar-pataki vízesések, túrák a tátrai völgyekbe vagy romantikus séta ábrándos téli tájban – csak példái annak, milyen turistaélményeket nyújt a tél Tátrában. Csak választani kell és elindulni: