TÁTRAI JÉGTEMPLOM

A Tátrai Jégkupola mindennap 9:00 és 18:15 között tart nyitva.

 

A leglátogatottabb látványosság Magas Tátrában ismét itt van. A Tátrai jégtemplom Tarajkán 2023.11.17.-től nyitva tart! A 11. évfolyam témája kiderítve! Ebben az évben a jégtemplom belterét egy Londoni monumentális építmény díszíti – a Westminsteri apátság (Westminster Abbey). A gótikus stílusban felépített királyi nagytemplom, amely 1066-tól az Angol királyok koronázási színhelye. A Westminsteri apátságban több mint 3300 ember van eltemetve. A királyi család tagjain kívül több nevezetes személyiség is, mint Charles Dickens, Charles Darwin és Stephen Hawking.  


A téma nem véletlen  

Eldöntöttük, hogy megtiszteljük a II. Erzsébet királynő Szlovákiai és Magas Tátrában való látogatásának 15. évfordulóját. És pont ebben az apátságban történt II. Erzsébet királynő valamint III. Károly jelenlegi király koronázása. 

Tátrai jégtemplom számokban  

 • – 225 tonna jég került felhasználásra  
 • – 1880 jégtömb  
 • – Főépítész: Adam Bakoš  
 • – Az építkezésen 4 ország szobrászai vettek részt – Szlovákia, Csehország, Németország és Lengyelország  
 • – Az építmény legmagasabb pontja 11,5m magasságban van 
 • – Az építmény egy 25 m átmérőjű kupolában van elhelyezve  
 •  


Újdonság: Véletlen vendégek egy egyedülálló gyűjtemény ajándéktárgyat vihetnek haza – a Tátrai jégtemplom emlékgolyóját

 • – Minden nap 2023.11.17.-től 2024.4.14.-ig egy véletlen helyről kiesik egy kis üveggolyó
 • – Az üveggolyó kiesésének időpontja a weben, szociális hálózatokon és közvetlenül a templomban egy egymutatós órán kerül közzétételre
 • – A jégtemplomban 3 hely van, ahol a golyó kieshet
 • – Aki a golyót megtalálja /elkapja, természetesen megtarthatja  

A Tátrai jégtemplomban megtalálható érdekességek

 • – Koronázó kincsek miniatúrai
 • – Jég-koronázószék (ahol a látogatók fényképezkedhetnek)
 • – Királyi üvegkorona Achilleas Sdoukos üvegesművész és tervezőtől
 • – Levél a Tátrai jégtemplom látogatói számára a Westminsteri apátság dékánjától Miniatúra korunovačných klenotov
 • – Ľadové korunovačné kreslo (kde sa môžu návštevníci odfotiť)
 • – Sklenená kráľovská korunka od umeleckého sklára a dizajnéra Achilleasa Sdoukosa
 • – List návštevníkom Tatranského ľadového dómu od dekana Westminsterského opátstva

Ezen kívül a jégbazilika előtt fényképkiállítás lesz II. Erzsébet királynő és Philip herceg értékes látogatásáról Szlovákiában és Magas Tátrában.  

A szezon folyamán a jégtemplomban 11 koncertre készülünk.  

Koncertek a Tátrai Jégtemplomban
mindig 15:00 – kor

26.11.2023, Šafolka
Az ifjúsági énekcsoport célja a hagyományos népi kultúra felelevenítése, fejlesztése és megőrzése. Az énekes csoport repertoárja a Szepessümeg község hagyományos dalanyagjából áll, de a környező községekéből is Szepesen, de szívesen énekelnek dalokat Sárosról és Zemplénről, illetve Szlovákia egyéb régióiból. 

3.12.2023, Tereza Králiková
Tereza Králiková, musical- és sanszon-énekesnő oktatóként ténykedik a Janáčkova előadó-művészeti akadémián Brnoban és Besztercebányai Konzervatóriumon. Énekesnőként különböző, zsánerben eltérő zenei együttesekben ténykedik. 

10.12.2023, Barbora Piešová
Szlovák énekesnő és zeneszerző. A SuperStar énekes tévévetélkedő hatodik sorozatának győztese. 2020. évben megnyerte a RUKA HORE AWARDS elismerést mint Az év felfedezése valamint Az év női előadója. 

17.12.2023, Swingers!
A Swingers! fiatal emberek zenei kollektívája Kassáról, a repertoárjuk ismert szlovák, valamint külföldi szerzők különböző zsánerekbe – mint a jazz és swing – átdolgozott dalaival specifikus. 

30.12.2023, Sony & Lucy
Ezt a lány duót Soňa Červeňáková és Lucia Slobodová énekesnők alkotják, akik a kéthangú éneklésüket akusztikus gitáron kísérik, amelyeken saját dalokat, de különböző ismert dalok átdolgozását is játszanak. 

6.1.2024, Szt. Cecília kórus Kassáról  
A kórus 10 fiatal amatőr énekes lelkesedéséből alakult és alkalomadtán kezdett fellépni a Kassai Szt. Erzsébet Nagytemplomban. Néhány nemzetközi elismerést szerzett a templomi kórusok presztízs vetélkedőjén a de Picardie fesztivál keretén belül. A KBS tudományi, oktatási és kulturális tanácsa a kórust megadományozta a „Fra Angelica“ díjjal a keresztény zene terén tett rendkívüli ténykedésért. 

18.2.2024, Duo CriSmi
Fiatal tehetséges testvérpáros Michal és Kristína. Zenei családból származnak. Kristína gyönyörű és bársonyos hangszínével jelegzetes és Michal a gitáron való készségével, és ezért alkotnak tökéletes párost. 

25.2.2024, Radka Križanová
A múltban a Hlas Česko Slovenska műsor első évfolyamában lépett fel, ahol az elődöntőbe jutott és Michal David csapatában énekelt. Jelenleg a Stay Tuned együttes énekesnője, kisebb projektekben együttműködik Roman Mečiar gitárossal vagy Zdenko Huszárik zongorással. Továbbá az ABBA Show énekesnője, amellyel az ABBA Symphonic Show projekt keretén belül láthatják fellépni. 

3.3.2024, Teri Čikoš
Terézia Čikošová, művésznevén TERI ČIKOŠ. Szlovák énekesnő, színésznő, műsorvezető, zeneszerző és pedagógus. A dalai gyakran helyezkednek el a legjátszottabb dalok között Szlovákiában. Az IMT SMILE együttessel közösen feljátszották az “Anymore” dalt Evita Urbaníková filmjéből. 

10.3.2024, Martin Babjak
1989-től a SND Operája csapatának dísztársa volt. A presztízs Pavarotti vetélkedőben való győzelme kilőtte a hazai opera-elit közé. Megállta helyét a nemzetközi versenykörnyezetben és a baritonrepertoár minden jelentős szerepét megtanulta.     

31.3.2024, BRIOSO gyerek énekes kórus 
A BRIOSO gyerek énekes kórus a történelmét 2021. szeptemberében kezdte írni a BRIOSO Művészeti magán alapiskolán, Zsolnán. Rövid tevékenysége során két videoklipet vettek fel – Skye Boat Song és Krásne a veselé s Tomášom Bezdedom. Idén a kórus rendkívül sikeres volt az Akademická Banská Bystrica Nemzetközi versenyfesztiválon, ahol arany sávot szerzett a középiskolás kórusok kategóriában és rektori díjat. A DSZ Brioso eddigi legnagyobb sikere az gyerek kórusok 16 éves korig A2 kategóriája arany sávjának megszerzése a Énekkórusok nemzetközi fesztiválján Olomoucban.

Autor fotografií: c Marek Hajkovský

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy Slovenskej republiky.

A TÁTRAI JÉGTEMPLOMOK GALÉRIÁJA:

2022/2023 A jeruzsálemi Szent Sír-bazilika.
2021/2022 Szentszékesegyház James, Santiago de Compostela
2020/2021 Krisztus feltámadása templom, Szentpétervár
2019/2020 Notre-Dame Székesegyház Párizsban
2018/2019 Szent Péter-bazilika Rómában
2017/2018 SagradaFamilia, Spanyolország
2016/2017 Szepesi Gótika
2015/2016 Barokk
2014/2015 Erdők örök éneke
2013/2014 Prágai Gótika


Tarajkára a Tátrai nagytemplomhoz kényelmesen felszállítja a siklóvasút Ótátrafüred állomásról. A vasútjegyeket komfortosan megveheti az Ótátrafüredi pénztárban, vagy online a gopass.travel oldalon.